HEM OM ELLIS ISLAND EMIGRATION SLÄKTFORSKNING NEW YORK GUIDE In English
Besök på Sjöfartsmuseet i Göteborg - 25 november 2006
 Välj ur menyn:
Släktforskning
Att släktforska
Kyrkoarkiv
  Födelse- & dopbok
  Husförhörslängd
  Lysnings- & vigsel
  Flyttningslängd
  Död- & begravning
Databaser
CD-skivor
Dokument (pdf:er)

Aktuellt

Reportage / Tips
Riks- & Landsarkiv
Länkar
Guide till Göteborg - Fakta, historia, sevärdheter, museum, nöjen m.m.

Sjöfartsmuseet - En bro över Atlanten....


Göteborg - 25 Nov, 2006

Vi går på guidad tur på Sjöfartsmuseet i Göteborg - "En bro över Atlanten"- Amerikabåtarna som förmedlare av "det nya" till Göteborg. Guide var Örjan Slätte.

Sjöfartsmuseet i GöteborgVi har även lite intresse för de såkallade "Amerikabåtarna" som ni säkert redan har sett på vår hemsida. Vad passar då inte bättre än att gå på ett föredrag om dessa fantastiska båtar som färdades över Atlanten med passagerare mellan Sverige och USA.


Det är verkligen synd att vi inte har kvar dessa resor över till New York, visst hade det varit fantastiskt att åka med ett lyxfartyg från Göteborgs hamn och komma fram till New Yorks skyline. Vi tror faktiskt att detta hade fungerat även idag! även fast det finns flyg över på ett timmar. Klart det hade ju blivit lite dyrare med en lyxkryssning.


Ankomst till museet

Denna dag började med regn igen... detta regn har hållit i sig i flera veckor, när tar det slut?
Vi undrar fortfarande när vi får lite snö. Julen nalkas ju snart......


När vi kom fram till Sjöfartsmuseet så luktade det våfflor direkt när vi öppnade dörren till museet. Aha, tänkte vi ... var det idag de hade våfflor med grädde i kaféet. Barn och föräldrar sprang nästan ned oss i garderoben, undrar om de var där för föredraget eller våfflorna. Det kan ni nog räkna ut själva...


Sjöfartsmuseet, dags för guidning

När vi kom fram till guiden, Örjan, var det inga fler personer där förutom syrran och jag. Det blir ju en VIP-guidning med två personer, men när vi startade kl 13.00 hade det allt tillkommit några till. Gruppen bestod av ca 10-13 personer.

Örjan sa att det är kul om vi har en dialog under guidningen så ställ gärna lite frågor om ni vill. Det blev lite "historiaförhör" också under vägen.

 

Sjöfartsmuseet, själva turen

På turen talades det om de olika båtarna som hade trafikerat Atlanten mellan åren 1915-1975.

Det var Kungsholm, Stockholm, Drottningholm m.m och Örjan berättade även vad Sverige och USA hade utbytt eller kanske fått från varandra (landshövdingehus till Sverige, Stockhus till USA, Postorderföretag till Sverige).

interiör från SjöfartsmuseetDet var en hel del resor med både kända personer som Greta Garbo som åkte med en del av fartygen, flera kända affärsmän åkte även mellan Sverige och USA

Dessa resor var mycket viktiga på sin tid för både Sverige och USA.

Turen varade i ca 1 timme och vi gick en kort liten runda i museet. När guidningen var slut gick vi runt och läste lite mer om olika rederier som tex Johnson-Linien, Rederi AB Nordsjernan och Concordi-Transatlantic.


Visste ni även att svenska skepp under 1700-talet faktiskt transporterade slavar till vår svenska koloni S:t Barthelemy i Västindien. De hade även en bild över hur man bäst fick in så många slavar som möjligt i skeppet.


Frihetsgudinnan

Efter turen

Örjan SlätteVi pratade några ord med guiden Örjan Slätte när turen var slut.

Han berättade att han hade arbetat på både Kungsholm och Gripsholm mellan åren 1970-1975 som informationsofficer (han arbetade med att ta hand om alla kontakter med olika myndigheter, när det gällde de papper som behövdes när man kom till ett annat land).

Han sa även att han hade kommit in i New Yorks hamn ca 35 ggr. Precis som oss har även han släkt i Amerika, men han har tyvärr aldrig besökt de.

Kaffet då....

Fikat undrar ni säkert över...vi gick inte in i kafeet för att äta våfflor, eller rättare sagt vi kom inte in för allt folk. Det fick bli ett cafe på stan istället.

 

Slutet på turen

Göteborg och AmerikaskjuletVi glömde ju säga vart båtarna lade till i hamnen, ja, det är inte långt ifrån Sjöfartsmuseet.

Ni ser huset när ni står utanför ingången till Sjöfartsmuseet och tittar rakt över vägen mot hamnen. Där ser ni ett hus som heter "Amerikaskjulet", det var här de stora båtarna lade till.

 

 


Örjan berättade också att både Göteborg och Stockholm stad har diskuterar vad de skall göra med båten Kungsholm (levererad till SAL 1966 såld 1975).


KungsholmHon finns än idag och heter - Mona Lisa- och vi hittade denna information på webben. Att hon används som hotellfartyg under Asian Games in Qatar mellan perioden 2006 11 20 - 2007 01 01.


Det verkar som om hon kanske inte skall segla längre och vem skall då ta hand om henne? Kanske kan vi få se henne i Göteborgs hamn snart. Vi håller tummarna!


Frihetsgudinnan


Tack för oss för denna gång!

Mer information om Sjöfartsmuseet i Göteborg
Bild: Kungsholm - www.norwayheritage.com

 
Om Ellis Island Om Ellis Island
Emigrationen Emigrationen
Släktforskning Släktforskning
New York Guide New York Guide
Boka hotell i New York Boka Hotell
New York Flyg Boka Flyg
 
Dagens namn:
Släktforska med Ancestry.com

Böcker
Släktforska steg för steg.
Släktforska
steg för steg:

Lär dig släktforska med hjälp av
denna bok...
Språk: Svenska
Adlibris.com - Nordens störsa bokhandel
Böcker om:
Släktforskning
Ellis Island
Göteborg
Släktband - Sveriges Radios program om släktforskning - läs mer om programmet här!
Hitta kärleken med tillsammans.se
Hitta singelresor
Dejting för dig 50 plus
Drömmen om Amerika
DNA-test via ancestryDNA
OM ELLIS ISLAND | EMIGRATION | SLÄKTFORSKNING | NEW YORK GUIDE | OM OSS
2006 © ellisisland.se - Din guide till Ellis Island och New York.  Sekretesspolicy  Foto: Annika och Helen Larsson (om oss)
Avfotograferade foton © The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, Inc. webdesign: Kangaroo Design
 
Stadsguider:  New York | Göteborg | Las Vegas | London | Rom | Paris | Stockholm | Barcelona | San Francisco | Los Angeles | Sydney
Länkar vi tycker om:  Ellis Island Foundation | Save Ellis Island | Populär Historia | Svensk Historia | Las Vegas | Travelpix