HEM OM ELLIS ISLAND EMIGRATION SLÄKTFORSKNING NEW YORK GUIDE In English
Ellis Island Immigrationsstation utanför New York (Manhattan)
Emigranter anländer till Ellis Island! Ellis Island Radio City Hall

Ellis island - svenskarnas försmak av Amerika!


De flesta av oss svenskar har nog någon släkting som emigrerat. Största delen som emigrerade från Sverige åkte till Amerika. Enligt statistiken kom under perioden 1892-1924 ca 20 miljoner invandrare till USA, och nästan 71 % (14,2 miljoner) anlände via New York. Över 1 miljon av emigranterna var svenskar.

Intresset för Släktforskning och söka sina rötter bara ökar!
Allt för Sverige - säsong 10 2022 Tv-programmet "Vem tror du att du är" har blivit succé både i USA, England och Sverige.Hösten 2011 fick vi för första gången se 10 amerikaner i programmet ( i år även en kanadensare)"Allt för Sverige" komma till Sverige för att genomgå olika tävlingar för att som första pris få vinna ett möte med sina svenska släktingar. Ett program fyllt av mycket känslor. Programmet har gjort stor succé.

Allt för Sverige - 2022
Äntligen kan vi se fram emot programmet igen 2022! Så vi har väntat!. Nu är det dags för säsong 10 av "Allt för Sverige" eller som den heter i USA "The Great Swedish Adventure". Varje år kommer 9-10 personer till Sverige under sommaren för att tävla. Gemensamt är att deras förfäder för länge sedan utvandrade till Amerika. Alla är de här för att få träffa sin svenska släktingar och lära sig mer om svenska seder. Programmet sänds i jan 2022.

Mer information om programmet hos SVT »
Vinnare 2019 blev Jennifer Buhrow from Chicago.
Sök till "Allt för Sverige" 2022!
Äntligen kan vi se fram emot programmet 2022.
Känner du någon amerikan som aldrig tidigare varit i Sverige och som har svenska rötter och som vill komma till Sverige för att tävla om att träffa sina svenska släktingar?
Be denna person att ansöka till det omåttligt populära TV-programmet "Allt för Sverige" säsong 10. Vi länkarna nedan finns mer information om programmet och länk till ansökan: Notera! Alla deltagare är uttagna för säsong 2022.


släktforska med Ancestry.com
Frihetsgudinnan / Statue of Liberty

Frihetsgudinnan - det första man såg!

Det första som mötte emigranterna som anlände till New Yorks hamn efter 1886 var den ståtliga Frihetsgudinnan.

En polsk emigrant säger:
"Mrs. Liberty (Frihetsgudinnans) ståtlighet överväldigade oss. Ingen sa ett ord för hon var som en gudinna och vi visste att hon representerade det stora mäktiga land som skulle bli vårt framtida hem."
Källa: The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation

För några var Frihetsgudinnan och Ellis Island det enda man fick se av Amerika, innan man blev tillbakasänd till sitt hemland. Men... för de flesta var detta början på ett nytt liv.
Mer information om Ellis Island hittar du här »
Ellis Island - Ferry TerminalEllis Islands byggnader
Föreningen Save Ellis Island jobbar för att bevara alla de byggnader som står övergivna på Ellis Island. Sedan 1954 står här flertalet övergivna byggnader som är i stort behov av restaurering för att över huvudtaget kunna stå kvar för eftervärlden. År 2007 återöppnades för första gången på över 50 år den gamla Färjeterminalen (the Ferry Terminal) upp igen. Det var från denna byggnad som de som klarat alla kontroller och sjukhusvistelser lämnade Ellis Island för att ta sig vidare in till New Jersey eller Manhattan med färjan/båt. Här satt immigranterna och väntade ivrigt för att komma ifrån Ellis Island och starta sitt nya liv i Amerika.

Renoveringen började 2000 och den 2 april 2007 var det stor invigning. Det behövs mycket pengar för att kunna bevara alla dessa byggnader som rymmer så mycket historia för människor i nästan hela världen. Även du kan hjälpa till - ett litet bidrag betyder lika mycket. Flertalet byggnader och utrymmen renoveras kontinuerligt.

Läs mer om Ellis Islands Ferry Terminal på Save Ellis Islands hemsida
Vill du bidra med donation till Save Ellis Island - klicka här

Korridorerna på Ellis IslandKorridorerna på Ellis Island !

Det finns många olika korridorer på Ellis Island. Den korridor som nog var jobbigast för immigranterna var "The Ferry Building corridor" antingen var det vägen till friheten och färjan in till New York eller så var det vidare till sjukhusbyggnaderna. Det var en bred korridor där flera immigranter kunde passera tillsammans. Längs sidorna stod personalen på Ellis Island för att se ifall de hade missat någon som var för sjuk för att fortsätta sin resa in till Amerika.

Läs mer om de spännande korridorerna »
Släktforska med Ancestry.com
Ellis Island Hospital - karantän

När ett Emigrantskepp ankom i New Yorks hamn kontrollerades om passagerarna bar på sjukdom.

New York hade flera karantänöar. När ett skepp anlände - skeppet lät en signal ljuda om det fanns patienter med gula febern eller kolera ombord. En ångare från New Yorks Karantänservice ankom och tog hand om de sjuka och förde dom vidare till lämplig karantänö för behandling.

Läs mer om de olika karantänöarna i New Yorks hamn »

Emigrationen

EmigrationenInformation om hur emigrationen från Sverige har sett ut och hur man tog sig till Amerika.
Mer information här »
 

Släktforska

SläktforskaHär tipsar vi om hur du börjar släkt-forska och hur du kan finna släktingar i emigrantregistren.
Mer information här »
 

New York Guide

New York GuideAtt besöka New York är en trevlig upp-levelse. Vi guidar er till sevärdheterna runt Manhattan.
Mer information här »
 
Om Ellis Island Om Ellis Island
Emigrationen Emigrationen
Släktforskning Släktforskning
New York Guide New York Guide
Boka hotell i New York Boka Hotell
New York Flyg Boka Flyg
 
Dagens namn:
Släktforska med Ancestry.com

Böcker
Släktforska steg för steg.
Släktforska
steg för steg:

Lär dig släktforska med hjälp av
denna bok...
Språk: Svenska
Adlibris.com - Nordens störsa bokhandel
Böcker om:
Släktforskning
Ellis Island
Göteborg
Släktband - Sveriges Radios program om släktforskning - läs mer om programmet här!
Hitta kärleken med tillsammans.se
Hitta singelresor
Dejting för dig 50 plus
Drömmen om Amerika
DNA-test via ancestryDNA
OM ELLIS ISLAND | EMIGRATION | SLÄKTFORSKNING | NEW YORK GUIDE | OM OSS
2006 © ellisisland.se - Din guide till Ellis Island och New York.  Sekretesspolicy  Foto: Annika och Helen Larsson (om oss)
Avfotograferade foton © The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, Inc. webdesign: Kangaroo Design
 
Stadsguider:  New York | Göteborg | Las Vegas | London | Rom | Paris | Stockholm | Barcelona | San Francisco | Los Angeles | Sydney
Länkar vi tycker om:  Ellis Island Foundation | Save Ellis Island | Populär Historia | Svensk Historia | Las Vegas | Travelpix