HEM OM ELLIS ISLAND EMIGRATION SLÄKTFORSKNING NEW YORK GUIDE In English
Släktforska
 Välj ur menyn:
Släktforskning
Att släktforska
Kyrkoarkiv
  Födelse- & dopbok
  Husförhörslängd
  Lysnings- & vigsel
  Flyttningslängd
  Död- & begravning
Databaser
CD-skivor
Dokument (pdf:er)

Aktuellt

Reportage / Tips
Riks- & Landsarkiv
Länkar
Guide till Göteborg - Fakta, historia, sevärdheter, museum, nöjen m.m.

Att släktforska


Vi hoppas att ni liksom vi skall bli intresserade av att söka era rötter. Det är ett riktigt detektivarbete och vem vet vad ni kommer att hitta!    
TipsBörja med att intervjua era närmsta släktingar!
En bra start är att börja skriva ner all information om era närmsta som föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar.


Hur lång tid tillbaka kan man släktforska?

Följande gäller i Europa. Om du har förfäder i Sverige och Finland kan du nästan utan större problem forska tillbaka till slutet av 1600-talet.

Om du har bönder i släkten kan du även fortsätta längre bakåt ytterligare något hundratal år. Tiden sträcker sig bakåt till ca 1530-talet då man började föra register över alla bondgårdar och vilka som brukade jorden. Har du kanske förfäder inom samhällets högre skikt (ex. adeln och kungligheter) går det att komma ännu längre.

Adeln hade ju ofta släktband inom utländska kungahus och i och med detta kan ni söka bakåt i tiden till ca 600-talet. Där säger man sedan att det tar stopp, även om vissa faktiskt har hittat längre tillbaka...


Varför börja släktforska?

Intresset för att söka sina rötter har faktiskt ökat de senaste åren, även fast vi själva har varit intresserade sedan skoltiden (1980-talet). 1983 fanns det faktiskt som fritt val i skolan. På den tiden var det inte så många som valde ämnet men det fanns allt några entusiaster.

Vi har glädjande nog uppmärksammat att släktforskning åter igen lagts in på skolschemat. Elever på Norra Reals gymnasieskola kan nu välja ämnet.

Varför börja släktforska?
Idag när tempot är högt och utvecklingen går snabbt tappar människor greppet över var de hör hemma. Förr i tiden bodde vi ihop med två-tre generationer och hade vetskap om var vi kom ifrån etc. Idag flyttar vi allt oftare och allt längre bort i världen och tappar kontakten. I och med detta försvinner vår muntliga tradition och vi vet mindre om vår närmsta släkt.



Du kanske vill veta om din mormorsmor var av adlig härkomst
eller om din morfars far var en enkel soldat eller kanske bara en torpare. Kan det vara så att du t.o.m har en blå ådra, och att de snart dimper ned en inbjudan till Kronprinsessans bröllop.

Vilka gener bär jag på egentligen, kommer jag att bli gammal? Vad dog mina förfäder av, vilka sjukdomar etc? Hos dina förfäder finns mer fakta än du tror. Den du är idag och kommer att bli, då tänker vi mest på de fysiologiska delarna (som hjärta, lungor, hjärna och mage). Men vi såg ett reportage på TV där några forskare säger att våra gener går i arv i många många generationer och att det t.o.m är viktigt hur de levde som te.x om de hade mat för dagen, tungt arbete eller levde ett liv i lyx. Allt påverkar oss.


Frihetsgudinnan

 

Hur skall jag börja?

Det första du behöver är något att anteckna på... för i släktforskning är det många namn, födelsetider, byar, årtal, vilka böcker (källor) du har forskat i etc som du vill bevara. En bra start är att börja med det som vi gjorde, ett enkelt papper där du kan fylla i det viktigaste uppgifterna för att komma igång och sätta i en pärm.
Om du är extra ambitiös är det också bra att inköpa en liten bandspelare (för att intervjua/fråga din mormor/morfar, farfar/farmor, mamma/pappa etc). Till slut kan det bli dags för en dator och ett släktforskningsprogram.

Din historia och släktsaga börjar faktiskt vid din närmsta släkt. De har säkert något intressant att berätta som du aldrig kommer att finna i kyrkoböckerna! Det de vet kommer annars att försvinna när berörda personer är avlidna.
 



gamla fotonNi har säkert en massa foton som ligger och dräller utan en anteckning på baksidan (det hade vi också). Hur ointressant är egentligen en massa foton utan namn om några år. Ta dig tid en helg och besök dina släktingar och ta med dig foton eller fråga om de har några, sedan sätter ni er och går igenom de och du kommer att vara nöjd och glad när du åker därifrån. Du kommer både att fått namn på dina foton och säkert en hel del släktinformation att tillföra din samling.

gamla brevSäkert har du eller dina släktingar kanske även några gamla brev i en sliten låda som bara tas fram vid släktkalas eller bara för att någon frågar. Ni kanske även hittar ett brev från Amerika med en adress på baksidan. Då har ni hittat en guldgruva kan vi säga. (Så hittade vi våra släktningar i Montana). Ett tips - skriv ett brev till samma adress och se om någon svarar.


dagbokVad man mer kan fråga sina släktningar om är dagböcker, tidningsurklipp, almanackor etc. Förr antecknade vi mer i böcker (när inte datorn fanns). (Vi hittade tex ett datum där vår mormor hade skrivit ett datum när en person i släkten reste till USA).




Immigrants

Viktigt vid starten

Vad du behöver fråga dina släktningar om, är i vilken församling personerna är födda, vilket Län det tillhör och så klart födelseåret och alla namn. Sedan har du en start för att söka vidare i kyrkoböcker av olika slag. (Tex Församling (Torestorp) i Län (Älvsborgs).

Bestäm dig även för på vilken sida du skall starta att forska på - mammas mor/far eller pappas mor/far - för när du kommer igång har du en hel del namn att hålla ordning på.

Varför börja släktforska?




 
Om Ellis Island Om Ellis Island
Emigrationen Emigrationen
Släktforskning Släktforskning
New York Guide New York Guide
Boka hotell i New York Boka Hotell
New York Flyg Boka Flyg
 
Dagens namn:
Släktforska med Ancestry.com

Böcker
Släktforska steg för steg.
Släktforska
steg för steg:

Lär dig släktforska med hjälp av
denna bok...
Språk: Svenska
Adlibris.com - Nordens störsa bokhandel
Böcker om:
Släktforskning
Ellis Island
Göteborg
Släktband - Sveriges Radios program om släktforskning - läs mer om programmet här!
Hitta kärleken med tillsammans.se
Hitta singelresor
Dejting för dig 50 plus
Drömmen om Amerika
DNA-test via ancestryDNA
OM ELLIS ISLAND | EMIGRATION | SLÄKTFORSKNING | NEW YORK GUIDE | OM OSS
2006 © ellisisland.se - Din guide till Ellis Island och New York.  Sekretesspolicy  Foto: Annika och Helen Larsson (om oss)
Avfotograferade foton © The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, Inc. webdesign: Kangaroo Design
 
Stadsguider:  New York | Göteborg | Las Vegas | London | Rom | Paris | Stockholm | Barcelona | San Francisco | Los Angeles | Sydney
Länkar vi tycker om:  Ellis Island Foundation | Save Ellis Island | Populär Historia | Svensk Historia | Las Vegas | Travelpix