HEM OM ELLIS ISLAND EMIGRATION SLÄKTFORSKNING NEW YORK GUIDE In English
Arkivens Dag i Göteborg - 11 november 2006
 Välj ur menyn:
Släktforskning
Att släktforska
Kyrkoarkiv
  Födelse- & dopbok
  Husförhörslängd
  Lysnings- & vigsel
  Flyttningslängd
  Död- & begravning
Databaser
CD-skivor
Dokument (pdf:er)

Aktuellt

Reportage / Tips
Riks- & Landsarkiv
Länkar
Guide till Göteborg - Fakta, historia, sevärdheter, museum, nöjen m.m.

Arkivens Dag - 11 novemberArkivens dag i Göteborg


11 Nov 2006

Under arkivens dag öppnade Sverige upp sina olika arkiv för allmänheten. Ni som var där upplevde säkert en hel del nya saker och hittade kanske även det ni sökte efter.

Jag och syrran hade glömt att skriva ut dagens program här i Göteborg. Vilken plats är bäst att hitta information om dagen om inte på Göteborgs Stadsmuseum? Jodå! helt rätt, där hade de programmet.I Göteborg hade följande arkiv öppet:

- Dialekt, Ortsnamns och Folkminnesarkivet, Vallgatan 22
- Region och Stadsarkivet, med folkrörelsernas arkiv, Otterhällegatan 5
- Göteborgs Stadsmuseums arkiv "mat och dryck i bilder och böcker",
   Norra Hamngatan 12
- Landsarkivet, Geijersgatan 1Göteborg StadsmuseumVi besöker Stadmuseet och deras Faktarum


Vi såg också en skylt i Stadsmuseet, just nu har de en utställning med gamla foton tagna i Göteborg "Kontrast - Göteborg i bilder" (6 okt 2006 - 2 sept 2007). Det hade varit kul att gå på... men inte idag. Idag är det Arkivens dag. Vi får helt enkelt komma tillbaka en annan dag. Innan vi gick in till Stadsmuseet såg vi lite nya böcker om Göteborg i deras butik.
Vi hinner nog med att köpa något innan vi skall vidare. En bok om Göteborg är aldrig fel!


Vi kom ihåg att det skulle visas en film på Region arkivet, kl 15.00 om självaste Jubileumsutställningen 1923 i Göteborg. Klart att det skulle ha firats 1921 (300 år efter stadens grundades) men det var osäkra och bistra tider efter första världskriget, så utställningen försenades.

Vi köpte lite böcker och små tändsticksaskar med Göteborgsmotiv. När vi stod inne i affären pratade vi lite med hon som stod bakom kassan. Då fick vi reda på att även Stadsmuseet har ett arkiv "Faktarummet" längst upp i huset. Där finns gamla bilder, artiklar och annat intressant om Göteborg.


Faktarummet

När vi kom upp i rummet stod det 4 datorer och en massa böcker och pärmar och på en bänk låg det böcker och diverse som handlade om temat för dagen "mat och dryck i bilder och böcker". Där kunde vi läsa intressanta artiklar om olika restaurangen som hade funnits i Göteborg och även vad det serverade!
Vi hörde även andra besökare i rummet som frågade personalen om en gata där deras släkting haft affär för länge sedan. De ville hitta information om gatan där affären låg och också få lite information om själva affären.

Vi själva tyckte arkivet var mycket intressant och hit kommer vi att gå tillbaka en annan dag, vi fick reda på att de har öppet till kl 20.00 varje onsdag. Det passar oss utmärkt.


Kaffe med mjölkUppe i "Faktarummet" fick vi även en biljett till gratis kaffe nere i deras cafe. Aha! kaffe tycker vi ju om och det började kännas lite i kaffetarmen. Tyvärr kom vi aldrig därifrån i tid och snabbt blev klockan 14.30, vi måste ju iväg till Otterhällan och se filmen!.
Men kaffet då..........


Ut igen och promenerade bort till Otterhällan. Gud vi kommer från Göteborg och har aldrig varit i detta arkiv! Vi tog hissen upp och kom fram till avdelningen där de skulle visa filmen. Där såg vi att filmen skulle visas från kl 15.00 - 16.20. Hm..... och vi som var så kaffesugna.


Region- och Stadsarkivet


Folk på Region- och StadsarkivetVi tittade runt lite i lokalen och vad får vi se! längst bort i hörnan hade de kaffe och på bordet stod det pepparkakor och goda småkakor. De bjöd på detta just idag. Mums, vi hinner nog kasta i oss lite innan filmen börjar, klockan är nu 14.50.

Här var det faktiskt en hel del folk! Kul att se. När kaffet var uppdrucket var det dags att gå in i filmsalen. Ja filmsal, det var en vanlig sal med en dator kopplad till en projektor.


Region- och Stadsarkivet i GöteborgFilmen börjar

Damen som presenterade filmen sa att det är en stumfilm och den är ca 1½ tim lång. Filmen visade sig faktiskt vara ett drama som utspelade i och runt Göteborg 1923 då Göteborgs Jubileumsutställning pågick.


Filmen handlade om den lilla flickan Brita som växte upp som fosterflicka i ett hem utanför Göteborg. Hennes föräldrar var på väg hem från Amerika och skulle hämta henne. Innan de till slut möttes uspelades olika scener, bl a på en Amerikabåt som passerade Vinga in i Göteborgs hamn, Gunnebo slott (där faderns föräldrar bodde) och till slut även det vi hade kommit dit för, på Jubileumsutställningen i stan.


I filmen visades fantastiska bilder från 1923, på en del saker som inte finns idag, en linbana som gick in till Liseberg, en liten fontän längst upp på Götaplatsen (idag Posiedon) och så klart självaste Liseberg! Det var helt fantastiskt att se alla dessa människor spatsera runt i sina fina kläder för att beskåda utställningen i Göteborg.

Jubileumsutställningen i Göteborg visste vi inget om förrän vi hade läst om "Arkivens dag" och detta ämne måste vi återkomma till. Vad vi har förstått hände det en hel del under utställningen. Flera parker, hallar och olika byggnader invigdes detta år, 1923. Bland annat har vi denna utställning att tacka för att Liseberg finns idag ! Vi får kolla upp detta och återkomma till er med en artikel om självaste utställningen.
Filmen slut

När filmen var slut var det mörkt ute. Det var en annorlunda känsla att gå ut från en sal där vi hade sett en stumfilm! Allt var helt tyst i nästan 1½ tim, förutom lite glada skratt och några som hostade lite försynt. En dam i salen började även att berätta om det vi såg cirka en halvtimme innan filmen var slut. Det visade sig att hon just har blivit klar med en bok om Jubileumsutställningen i Göteborg och hon sa att denna filmen är helt otrolig för sådana som oss som är intresserade av historia och just information om utställningen.

Lite annorlunda är det allt att se på film utan ljud, de långa scenerna och sedan en bild med texten för att kunna hänga med i handlingen och förstå vad de sa (även fast handlingen i filmen inte gick att misstolka även utan text). Vi kan väl säga att tempot inte direkt gick att jämföra med dagens filmer.

Ibland hade man nog behövt att gå på stumfilm för att varva ned och tänka sig in i hur det var förr i tiden.

På väg hem

Arkivet i sig, hann vi ej med idag. Vad de har på detta arkiv har vi ingen aning om :)

Vi tog trapporna ned och kom ut igen på Otterhällegatan. Vi promenerade ned till Lilla Torget och över till Stadmuseet igen och in bakom gatorna och vidare fram till Kronhuset. I Kronhuset hördes dov musik och ljuset utanför var lite mystiskt. Nu är det allt mörkt på kvällarna och December närmar sig.
Postgatan i Göteborg
Bilen hade vi parkerat vid Emigranthuset så det var att ta Postgatan (tidigare Sillgatan) ned mot vattnet. Det är lite svårt att förstå att här på denna gata var det en gång i tiden väldigt livfullt och fullt med aktiviteter och folk överallt. Vi tänker på emigranttiden när denna gata kantades av butiker, teatrar, cafeer och hotell. Människor överallt som planerade att ge sig iväg med de stora Amerikabåtarna i hamnen.


Immigrants


Idag endast en tom, lugn och stilla gata.

Till Arkiven olika hemsidor

- Dialekt-, Ortnamns- och Folkminnesarkivet

- Region- och Stadsarkivet Göteborg
- Göteborgs Stadsmuseums arkiv
- Göteborgs Landsarkiv

 
Om Ellis Island Om Ellis Island
Emigrationen Emigrationen
Släktforskning Släktforskning
New York Guide New York Guide
Boka hotell i New York Boka Hotell
New York Flyg Boka Flyg
 
Dagens namn:
Släktforska med Ancestry.com

Böcker
Släktforska steg för steg.
Släktforska
steg för steg:

Lär dig släktforska med hjälp av
denna bok...
Språk: Svenska
Adlibris.com - Nordens störsa bokhandel
Böcker om:
Släktforskning
Ellis Island
Göteborg
Släktband - Sveriges Radios program om släktforskning - läs mer om programmet här!
Hitta kärleken med tillsammans.se
Hitta singelresor
Dejting för dig 50 plus
Drömmen om Amerika
DNA-test via ancestryDNA
OM ELLIS ISLAND | EMIGRATION | SLÄKTFORSKNING | NEW YORK GUIDE | OM OSS
2006 © ellisisland.se - Din guide till Ellis Island och New York.  Sekretesspolicy  Foto: Annika och Helen Larsson (om oss)
Avfotograferade foton © The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, Inc. webdesign: Kangaroo Design
 
Stadsguider:  New York | Göteborg | Las Vegas | London | Rom | Paris | Stockholm | Barcelona | San Francisco | Los Angeles | Sydney
Länkar vi tycker om:  Ellis Island Foundation | Save Ellis Island | Populär Historia | Svensk Historia | Las Vegas | Travelpix