HEM OM ELLIS ISLAND EMIGRATION SLÄKTFORSKNING NEW YORK GUIDE In English
Mycket besök under Släktforskardagarna i Stockholm
 Välj ur menyn:
Släktforskning
Att släktforska
Kyrkoarkiv
  Födelse- & dopbok
  Husförhörslängd
  Lysnings- & vigsel
  Flyttningslängd
  Död- & begravning
Databaser
CD-skivor
Dokument (pdf:er)

Aktuellt

Reportage / Tips
Riks- & Landsarkiv
Länkar
Guide till Göteborg - Fakta, historia, sevärdheter, museum, nöjen m.m.

Släktforskardagarna i Stockholm


Släktforskardagarna i Stockholm12-13 aug 2006

I Stockholm på Nacka Strand, strax söder om Stockholms city hölls årets släktforskardagar. Vädret var härligt på lördagen den 12 aug när vi styrde vår kosa till mässan. Vi tänkte att det var ju faktiskt tid att besöka vår huvudstad och varför inte åka dit när det är släkforskardagar.

Vi kan ju kombinera detta med ett par dagars besök i Stockholm där vi inte har satt våra fötter på ett bra tag... i alla fall för en av oss. Skoltiden på 80-talet tror jag att jag senast var här... gud det är ju inte klokt, bara 5 timmar från Göteborg och man är aldrig här.

Hade så klart varit lättare om man hade lite släktingar att besöka... det har vi faktiskt men vår kusin var på semester just denna veckan. Typiskt va! Desto mer skäl att åka hit en gång till i framtiden!

Det är inte klokt, vi bor i ett samhälle där det både finns tåg, flyg, buss och bil och ändå besöker vi inte andra städer så ofta som vi borde. Vi tänkte faktiskt på vår vän som bor i Alice Springs i Australien som t.o.m åker flera mil bara för att gå på en fest. Där kan man snacka om avstånd till varandra.

Mycket folk och varmt

Tillbaka till det som vi bl a kom hit för.

Släktforskardagarna i StockholmVi betalade 40:- per person och gick in i lokalerna. Där möttes vi av en stor folksamling som stod och småpratade med lite kaffe i handen. Vi hade gått rätt in i cafeterian innan vi ens hade sett nån utställare. Vi fick snabbt bestämma oss om vi skulle dricka kaffe innan vi startade vår rundtur eller inte. Även fast vi är kaffetjejer bestämde vi oss för att vänta.

Vi lämnade den goda kaffedoften bakom oss och gick in i lokalen. Där möttes vi av alla olika utställare från diverse föreningar, företag, bokförlag, organisationer etc. Hit har folk åkt för att träffas, diskutera, få inspiration och tips, kanske köpa sig en ny bok och se vilka nya CD-skivor som har kommit ut. Nytt för i år är att man även kunde få låna datorer och släktforska på och om man "åkte fast" kunde man gå till den såkallade "släktforskarakuten" och få hjälp. Kul tyckte vi! (även fast vi inte fick plats vid datorerna..)

DNA vår framtida släktforskning?


En hel del föreläsningar/presentationer förekom också och det var nog ca 50 st. Det var inte bara personer från Sverige utan det var även besök från USA, Tyskland och från våra nordiska grannländer. Vi var på en mycket intressant föreläsning om DNA! Det känns att detta är verkligen framtiden inom släktforskning, men det kommer att ta låååång tid innan det får sin genomslagskraft.

En föreläsare från USA som var paleontolog (dinosaurieforskare) arbetade nu med DNA-forskning inom släktforskningen. Det var väldigt intressant att lyssna på. Han företräder en inrättning som heter Sorenson Molecular Genealogy Foundation (SMGF) i USA. De önskar sammanlänka alla personer i hela världen och öka förståelsen för hur lika vi är och även visa hur närbesläktade vi är med varandra. Detta kan i sin tur innebära att vi kommer närmre varandra och kan kanske så småningom utesluta att vi krigar i världen. För vem vill kriga mot sin släkting! Bra initiativ.Frihetsgudinnan

Sorenson Molecular Genealogy Foundation - smgf.orgDNA-forskningens start i Norge!

Det började med att en person från Norge som bodde i USA ville veta vem han härstammade från i Norge. Han bodde i USA och hade såklart väldigt svårt att släktforska från USA. Han fick då en idé - varför tar jag inte ett DNA-prov och sedan får alla andra i Norge också ta ett prov! Sedan har det rullat på. Idag finns det ca 60.000 st i databasen och det är klart att det behövs fler! Detta har även fått stort intresse i hela USA för de som vill få fram lite mer information om sina släktingar från Europa.

Så här går det till: Om ni vill deltaga skall ni genomföra ett DNA-test (detta kan ni rekvirera och få gratis från deras websida: www.smgf.org). Sedan skall ni lägga in era uppgifter och inkludera er släkforskning bakåt i tre generationer. DNA-testen genomförs endast på de som lever i dag och övrig information blir i ren text. Om fler och fler personer lägger in sitt DNA och sin information om sin släktforskning kommer det så småningom att bli en stor databas där man kan söka släktningar i hela världen.

Hur det här fungerar vet vi ännu ej fullt ut, vi kommer så klart att testa detta och återkomma och berätta när vi är klara med vårt DNA-test!


Bild: Sorenson Molecular Genealogy Foundation


Utställare

Åter till mässlokalen, vilka var då några av de som ställde ut på mässan? Bland annat fanns här:

Monter - Släktforskarnas Hus i Leksand- DIS
- Blekinge Släktforskarförening
- Judiska släktforskningsföreningen i Sverige
- Malmö Stadsarkiv
- My family.Com Inc
- Landsarkivet i Uppsala
- Släktforskarnas Hus
- Stockholms Stadsarkiv
- Riddarhuset
- Genline

etc

Bild: Monter - Släktforskarnas Hus i Leksand

En trevlig dag

Vi kan väl säga att det var ganska varmt i lokalerna, en hel del människor gick ut och tog lite luft och sedan återvände igen.

Vi själva tog med oss visitkort på vår nya websida och delade ut dessa till höger och vänster. Vi förklarade vad vår websida innehåller och vad den kommer att innehålla och vi fick mycket positiv feedback från alla vi mötte. Tack säger vi!

Klart att vi också köpte något med oss! Vi köpte den nya CD-skivan: Emigranten Populär. Nu blir det till att forska vidare om våra emigranter!


FrihetsgudinnanNästa år bär det av till Halmstad

Nästa år (2007) kommer Släktforskardagarna att hålla till i Halmstad. Det är ju bara ca 1 ½ tim med bil!

Vi kanske ses då igen!


Forska på och hoppas ni finner det ni söker!


 
Om Ellis Island Om Ellis Island
Emigrationen Emigrationen
Släktforskning Släktforskning
New York Guide New York Guide
Boka hotell i New York Boka Hotell
New York Flyg Boka Flyg
 
Dagens namn:
Släktforska med Ancestry.com

Böcker
Släktforska steg för steg.
Släktforska
steg för steg:

Lär dig släktforska med hjälp av
denna bok...
Språk: Svenska
Adlibris.com - Nordens störsa bokhandel
Böcker om:
Släktforskning
Ellis Island
Göteborg
Släktband - Sveriges Radios program om släktforskning - läs mer om programmet här!
Hitta kärleken med tillsammans.se
Hitta singelresor
Dejting för dig 50 plus
Drömmen om Amerika
DNA-test via ancestryDNA
OM ELLIS ISLAND | EMIGRATION | SLÄKTFORSKNING | NEW YORK GUIDE | OM OSS
2006 © ellisisland.se - Din guide till Ellis Island och New York.  Sekretesspolicy  Foto: Annika och Helen Larsson (om oss)
Avfotograferade foton © The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, Inc. webdesign: Kangaroo Design
 
Stadsguider:  New York | Göteborg | Las Vegas | London | Rom | Paris | Stockholm | Barcelona | San Francisco | Los Angeles | Sydney
Länkar vi tycker om:  Ellis Island Foundation | Save Ellis Island | Populär Historia | Svensk Historia | Las Vegas | Travelpix