HEM OM ELLIS ISLAND EMIGRATION SLÄKTFORSKNING NEW YORK GUIDE In English
Ellis Island Portraits
 Välj ur menyn:
Släktforskning
Att släktforska
Kyrkoarkiv
  Födelse- & dopbok
  Husförhörslängd
  Lysnings- & vigsel
  Flyttningslängd
  Död- & begravning
Databaser
CD-skivor
Dokument (pdf:er)

Aktuellt

Reportage / Tips
Riks- & Landsarkiv
Länkar
Guide till Göteborg - Fakta, historia, sevärdheter, museum, nöjen m.m.

Ellis Island Portraits (Norrköping)


Arbetets museum i Norrköping18 aug 2006

Fotografier tagna av Augustus Frederick Sherman på Ellis Island mellan åren 1905-1920. Visades på Arbetets museum 6 juni- 20 augusti.

Efter vår resa till Stockholms släktforskardagar bar det iväg till Norrköping till nästa utställning. Även fast vi har sett en hel del av hans fotografier på Ellis Island ville vi även se de här i Sverige!

När vi var på Ellis Island i New York tänkte vi inte så mycket på vem som hade tagit alla fotografier.

Bild: Arbetets museum i Norrköping

Arbetets museum

Utställningen var på Arbetets museum vid Motala Ström i Norrköping. Huset ligger brevid Stadmuseet vid vattnet. Det ser nästan ut som om huset flyter på vattenytan. Huset är den gamla bomullsfabriken, som Carl Milles kallade för Sveriges vackraste industribyggnad.

När vi kom fram till kassan och skulle betala informerade de om att "det är gratis", vad trevligt!

Vi tog hissen upp till utställningen och tog en broschyr som innehöll information om varje fotografi. Sedan gick vi runt i tystnaden och beskådade alla de immigranter som hade anlänt vid olika årtal till Ellis Island. Vi var nästan där helt själva och då är det lite lättare att studera varje fotografi lite närmre än vad man brukar.

Ryska moderlösa barn och allvarliga ryska kosacker


Ellis Island PortraitsDet var fotografier på ryska moderlösa barn och allvarliga ryska kosacker, italienare, tyskar, afrikanare och faktiskt en svensk flicka. Vissa var helt ensamma på bilderna och på vissa var hela familjen med, på ett fotografi stod en familj med 11 barn! Tänk att de har färdats ett par veckor på sjön och sedan kommit fram till "paradiset", USA. Undra vad de tänkte när de stod där framför kameran.

Fotografierna är tagna på de personer som kom till karantän eller som skulle utredas vidare p g a av olika anledningar. Det var vid denna tiden som Sherman hann rigga upp sin utrustning och ta sig tid och fotografera. De flesta fotografier är tagna på personer som bär sina traditionella dräkter från sitt hemland.

Vissa fotografier är från utsidan av den stora byggnaden på ön och vissa är tagna inomhus. Några som kom var tex en väldigt lång man och en dvärg som senare uppträdde på cirkus. Klart att dessa skulle utredas extra innan de fick komma in i landet, de såg ju inte ut som alla andra.......

Sherman hade också gjort anteckningar på vissa fotografier om var de kom ifrån - tysk, dansk, etc och ibland med vilket fartyg de anlände. En anteckning från en bild "en ung man med långt mörkt hår och intensiv blick".

 Augustus Frederick Sherman (1866-1925)

Ellis Island PortraitsA. F. Sherman arbetade som tjänsteman vid "incheckningen" på Ellis Island mellan åren 1892-1925. Han tyckte om att foto på sin fritid och detta resulterade senare i en stor samling av hans fotografier från Ellis Island. Troligtvis tänkte han inte alls på vilken historia han fångade med sina bilder - när han fotograferade för "skojs skull".

Framför honom satt personer som hade lämnat sitt hemland och inte ens visste om de kunde gå iland i det förlovade landet eller om de skulle bli hemskickade igen.

- Detta kunde man faktiskt se i deras blick. Det var nog nästan ingen som ens gav ett leende på bilden, utan var och en såg väldigt allvarlig ut.

Klart! inte kan man le när man precis har lämnat sina släktingar kvar hemma och inte vet vart livet och framtiden skall ta vägen.

Augustus ShermanA. F. Sherman föddes i Pennsylvania 1866 och kom till New York 1892 då han började sitt arbete på Ellis Islands immigrationsstation. Där jobbade han fram till sin död 1925.

Att fotografera på 1800-talet var ett helt företag. Den stora klumpiga kameran skulle ställas upp stadigt på sina tre ben och fotografens huvud skulle stickas under en stor svart duk inför tagning... och självklart måste motivet stå helt stilla.

Hans bilder glömdes bort. 1969 donerade Shermans syskonbarn - Mary Sherman Peters - alla bilder till the National Park Service. Idag finns hans 235 bilder att beskådas på Ellis Island Immigration Museum.

Info/Bild: Augustus F. Sherman - the National Park Service


Mycket fin utställning

Efter utställningen kommer tankarna.....vi har det allt bra idag i Sverige.

Det var en mycket fin och tankvärd utställning. Hoppas att även ni har fått ta del av A. F. Shermans fina bilder. Bilderna finns alltid till beskådan ute på Ellis Island - Ellis Island Immigration Museum.

Utställning fortsätter nu sin vandring på följande platser:
Liverpool (England), Fafe (Portugal), Paris (Frankrike) och sedan tillbaka till USA.


Ellis Island Portraits 1905-1920Intresserad av böcker med Augustus F. Sherman bilder:

Köp boken: Ellis Island Portraits 1905-1920


Till Arbetets museum i Norrköping »
Artikel i Norrköpings Tidning: www.nt.se

Mer information om Augustus F. Sherman »

Immigrants
 
Om Ellis Island Om Ellis Island
Emigrationen Emigrationen
Släktforskning Släktforskning
New York Guide New York Guide
Boka hotell i New York Boka Hotell
New York Flyg Boka Flyg
 
Dagens namn:
Släktforska med Ancestry.com

Böcker
Släktforska steg för steg.
Släktforska
steg för steg:

Lär dig släktforska med hjälp av
denna bok...
Språk: Svenska
Adlibris.com - Nordens störsa bokhandel
Böcker om:
Släktforskning
Ellis Island
Göteborg
Släktband - Sveriges Radios program om släktforskning - läs mer om programmet här!
Hitta kärleken med tillsammans.se
Hitta singelresor
Dejting för dig 50 plus
Drömmen om Amerika
DNA-test via ancestryDNA
OM ELLIS ISLAND | EMIGRATION | SLÄKTFORSKNING | NEW YORK GUIDE | OM OSS
2006 © ellisisland.se - Din guide till Ellis Island och New York.  Sekretesspolicy  Foto: Annika och Helen Larsson (om oss)
Avfotograferade foton © The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, Inc. webdesign: Kangaroo Design
 
Stadsguider:  New York | Göteborg | Las Vegas | London | Rom | Paris | Stockholm | Barcelona | San Francisco | Los Angeles | Sydney
Länkar vi tycker om:  Ellis Island Foundation | Save Ellis Island | Populär Historia | Svensk Historia | Las Vegas | Travelpix