HEM OM ELLIS ISLAND EMIGRATION SLÄKTFORSKNING NEW YORK GUIDE In English
Kolmården - Tiger World
 Välj ur menyn:
Släktforskning
Att släktforska
Kyrkoarkiv
  Födelse- & dopbok
  Husförhörslängd
  Lysnings- & vigsel
  Flyttningslängd
  Död- & begravning
Databaser
CD-skivor
Dokument (pdf:er)

Aktuellt

Reportage / Tips
Riks- & Landsarkiv
Länkar
Guide till Göteborg - Fakta, historia, sevärdheter, museum, nöjen m.m.

Kolmården DjurparkLite Sommarmix!

Kolmårdens Djurpark & lite annat.

12 - 14 Juli, 2007

Inte bara reportage om släktforskning.....
Det var allt länge sedan vi lade upp ett reportage men vi har legat i med lite andra projekt, som vi kan återkomma till lite senare.

Vi behövde ett avbrott och tog ett par dagar ledigt och besökte Kolmården och på vägen hem tog vi små avstickare till Vreta Kloster och även in till Vadstena.

Vädret har ju inte varit det bästa men det får ju inte stoppa oss på våra turer runt omkring Sverige. Vi hade en vän på besök från Bryssel och hon och hennes barn ville gärna besöka Kolmårdens djurkpark. Vi bokade vandrarhem och sedan gav vi oss iväg med bilen.


Kolmårdens Djurpark

Historia
Parken grundades 1965. I parken finns även ett delfinarium som invigs 1969. Hotellet - Vildmarkshotellet - som ni kan bo på när ni åker dit invigdes 1984.
Parken ligger vid Sveriges östkust, cirka 15 mil söder om Stockholm. Närmaste större stad är Norrköping.

Djurarter
I Parken finner ni 80 olika djurarter, varav 38 är utrotningshotade. Här kan ni bla se: apor, grisar, hästar, kor, vargar, björnar, noshörningar, zebror, gnuer, elefanter, strutsar, gamar, rävar, tigrar och mycket mer.

Ankomst till Kolmården


Japp, hoppas att vädrets makter håller i sig denna dagen. När vi anlände låg det tunga moln över Kolmården och vi tog med oss regnkläderna.
Efter att vi betalat inträdet var det bara att trava på runt i parken. För de som hade barn fanns det även en tipspromenad runt hela parken. Vi startade med första frågan.... men hade tyvärr inge ork för resterande... det fanns ju djur överallt som skulle tittas på och fotas så klart.

Efter en timme eller så klarnade det faktiskt på himlen och vi kunde se lite blå himmel.... äntligen !!!

Det är ett väldigt kuperat område inne i parken så för er med packning och barn, kan vi ge er tipset, hyr en liten vagn. Ni kan hyra den för 30:- när ni kommit in.


Tigrar/Tiger World

Nytt för i år är tigrarna. Tiger World ersätter den tidigare tigeranläggningen som funnits sedan starten 1965.

En bit in i parken kom vi äntligen fram till det som vi har väntat på hela dagen.....tigrarna. Vi gick igenom porten till det asiatiska uppbyggda lanskapet. Vi gick runt och tittade men... var är de. Plötsligt såg vi de.. mellan träden, gud man ser de ju nästan inte. Jag skulle inte vilja möta en tiger i skogen, kan jag säga......

Här har ni verkligen möjlighet att komma tigrarna nära.... det känns som om man går i deras hem....Fler djur som vi tittade på i parken ser ni nedan:


Ni kan köpa olika slags biljetter när ni kommer hit, men var vaksamma på vad som ingår i biljetten!!!!!!!! Vissa saker måste ni lägga till ändå...


På väg hem på lördagen, Vreta Kloster och Vadstena.

På väg hem med bilen åkte vi även in en sväng till Vreta Kloster och till Vadstena. En utav de saker som vi också är intresserade av är stora slott och riktigt gamla kyrkor. Det är allt en speciell känsla att gå in i en kyrka och känna de gamla vingslagen.....


Vreta Kloster - Benediktinskt nunnekloster från 1100-talet - nära Linköping.

VretaHistorik
Klostret grundades ca 1110 av Kung Inge den äldre och drottning Helena på uppmaning av Påven. Klostret blev nunnekloster inom cistersienserorden år 1162 då Kung Karl Sverkersson upplät Vreta kungsgård till kloster.

Nunnorna hade 7-8 gudstjänster per dag. I början på 1200-talet brann kyrkan och nästan allt förstördes. Idag kan ni brevid kyrkan se ruiner från det gamla klostret.

Den sista abbedissan dog 1538, men det fanns fortfarande nunnor i Klostret 1562. Därefter stängdes nunneklostret.


VretaKyrkan idag
Vi pratade med en dam i kyrkan och hon sa att flera nunnor ligger begravda under det gamla klostret.

Själva kyrkan som ligger på platsen idag är byggd i en speciell stil som man idag endast kan se i kyrkor i Frankrike.

Dagens kyrka, invigdes år 1289 av biskopen Bengt. Hans bror Magnus Ladulås var även med vid invigningen.

Kyrkan byggdes om under 1700-talet och genomgick en större restaurering i början av 1900-talet då den fick det utseende som den har idag.

Frihetsgudinnan

Vadstena - Slottet och Klosterkyrkan

Staden Vadstena är charmig med sina låga hus från 1700 - 1800-talet. Brevid Vättern kan ni strosa till både slottet och klosterkyrkan.

Vadstena KlosterkyrkaHistorik
Den 16 Feb 1430 invigdes Vadstena klosterkyrka i närvaro av Kung Erik och andra höga gäster.

Vadstena kloster kom till genom att konung Magnus Eriksson och drottning Blanka av Namur testamenterade folkungapalatset i Vadstena till ett nytt kloster år 1346. Tanken var att de skulle begravas i klostret och att de skulle be över deras själar. Men invigningen skedde inte förrän år 1384.

Heliga Birgitta
Birgitta fick en uppenbarelse och ämnade sitt liv för Jesus - hon planerade för klostret och det skulle inhysa 60 systrar och 25 bröder och en abbedissa. Tyvärr fick hon själv inte uppleva invigningen och inte heller hennes dotter - Katarina. Heliga Birgittas kvarlevor från Rom förs till Vadstena 1374.


Vadstena Slott


Slottet

Vadstena Slott uppfördes under 1550-talet och Johan III utformade det som ett praktfullt renässansslott.

Det byggdes i syfte för att skydda staden. Slottet har genom tiderna används både som fängelse och sjukhus.

Landsarkiv och Turistinformation
Idag inhyses även här Vadstena Landsarkiv och ni hittar också Vadstena Turistinformation.Efter att ha besökt så många kyrkor - började våra magar att kurra. Vart skall vi äta och framför allt vad? Vi hittade faktiskt en restaurang precis brevid klostret och där åt vi lax med potatis medan det regnade friskt över oss..........

Sedan bar det iväg tillbaka till Göteborg. Vädrets makter var inte med oss kan vi säga - vi var tvungna att stanna i Gränna för det ösregnade så vi inte ens såg en meter framför oss....som tur är finns det rastplatser längs motorvägarna.

På återhörande !

Helen & Annika

 


Länkar:
Kolmården Djurpark

Källa: sv.wikipedia.org
 
Om Ellis Island Om Ellis Island
Emigrationen Emigrationen
Släktforskning Släktforskning
New York Guide New York Guide
Boka hotell i New York Boka Hotell
New York Flyg Boka Flyg
 
Dagens namn:
Släktforska med Ancestry.com

Böcker
Släktforska steg för steg.
Släktforska
steg för steg:

Lär dig släktforska med hjälp av
denna bok...
Språk: Svenska
Adlibris.com - Nordens störsa bokhandel
Böcker om:
Släktforskning
Ellis Island
Göteborg
Släktband - Sveriges Radios program om släktforskning - läs mer om programmet här!
Hitta kärleken med tillsammans.se
Hitta singelresor
Dejting för dig 50 plus
Drömmen om Amerika
DNA-test via ancestryDNA
OM ELLIS ISLAND | EMIGRATION | SLÄKTFORSKNING | NEW YORK GUIDE | OM OSS
2006 © ellisisland.se - Din guide till Ellis Island och New York.  Sekretesspolicy  Foto: Annika och Helen Larsson (om oss)
Avfotograferade foton © The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, Inc. webdesign: Kangaroo Design
 
Stadsguider:  New York | Göteborg | Las Vegas | London | Rom | Paris | Stockholm | Barcelona | San Francisco | Los Angeles | Sydney
Länkar vi tycker om:  Ellis Island Foundation | Save Ellis Island | Populär Historia | Svensk Historia | Las Vegas | Travelpix