HEM OM ELLIS ISLAND EMIGRATION SLÄKTFORSKNING NEW YORK GUIDE In English
Göteborg - Stora bommen
släktforska med Ancestry.com
 Välj ur menyn:
Emigrationen
Nya Sverige
Göteborg - Sillgatan
Svenska Am. Linien
  SAL i årtal
  Resan hem
Drömmen om Amerika
Skillnader amerikaner/svenskar
Spelstaten New York
Spår av Sverige
Databaser
Statistik
Guide till Göteborg - Fakta, historia, sevärdheter, museum, nöjen m.m.
 

Sillgatan i Göteborg

 
Utvecklingen av Göteborg som ett Emigrant-center startade egentligen 1840 när skeppsägaren Thomas Wilson från Hull (England), Thos. Wilson, Sons & Co. (Wilson Line), började segla över Nordatlanten med sina ångskepp. Vid samma tid försökte Wilson etablera posttrafik till och från Göteborg och även till/från Christiania (Oslo).

John West Wilson - Wilson LinePosttrafiken

När hans son John West Wilson hade kommit till Göteborg och börjat etablera sin rörelse (J. W. Wilson), ökade hans affärer snabbt och 1850 fick Wilson Line ett permanent kontrakt för posthantering från Sverige och Norge. Samtidigt fick han även speciella rättigheter i hamnen. Wilson´s "gröna skepp" som en gång i veckan låg i hamnen vid Göta Älv i Göteborg blev kända under namnet "De amerikanska båtarna". Två ångskepp startade trafiken mellan Göteborg och Hull, de startade samtidigt från resp hamn. I England döptes skeppen till "Wilsons papegojor", pga att alla deras namn slutade med bokstaven O, som i Rollo, Hero, Airosto och Romeo.

Från 1872 till 1880, reste nästan alla svenska emigranter till Hull och enligt vissa beräkningar åkte 80% av alla emigranter som kom till Göteborg med dessa "gröna skepp" under 1880-talet och framåt.


Sillgatan - och deras agenter

Sillgatan i Göteborg med agentkontorPå Sillgatan (nuvarande Postgatan) i Göteborg och runt omkring denna gata befann sig alla de stora transatlantiska bolagen så som Wilson Linien, Inman Linien, Cunard Linien, White Star Line, American Steamship Co, Dominion Steamship Co, Allan Linien och Guion Linien mfl. Gatan ligger inte långt från hamnen där alla båtar avgick och ankom. Sillgatan ligger mellan Centralstationen och Tullhuset med sin "Amerika pir". 1869 var det ca 10 agenter i Göteborg. 1880 hade antalet vuxit till 13 st. För de som ville göra affärer med emigranter var det nödvändigt att ha sitt kontor eller affär runt Sillgatan.

Innan 1869 fanns det inga direkta lagar och restriktioner hur agenter skulle sköta sina affärer. Inte förrän 1869 när speciella emigrantregler infördes. (1869 kom en lag i Sverige som innebar att varje emigrant måste registreras och det var då som passagerlistorna startade).

Passagerarlistor införs

Agenterna fick då starta med att föra passagerarlistor, de fyllde i, kopierade, utfärdade kontrakt och förde upp varje emigrant i speciella register. Sedan var de tvugna att lämna över dessa listor till Polisen. Polisen prickade sedan av varje emigrant när det steg ombord på fartygen. Agenterna startade även med mer service till emigranterna, tex mötte de upp emigranterna vid tågstationen och följde de sedan till agentens kontor.


En av de bästa inkomsterna för en agent var växling av valuta. Tex sålde de checkar till de som ville undvika risken att bära omkring med kontanter. Ett annat sätt att undkomma tjuvar på vägen eller vid anländande till Amerika var att köpa det "Amerikanske penningbältet", som också såldes av agenterna. (Bältet var något liknande det vi använder idag, för pass och pengar, det vi knyter om midjan eller har hängande från halsen.)


Frihetsgudinnan


Göteborg - hotell och boendeSillgatans´s utbud av boende

Emigranterna behövde själva betala för sitt boende i Göteborg. Agenterna rådde dem via brev att de bör komma i god tid till stan innan de skall resa till Amerika.

Vid Sillgatan bodde det personer som hyrde ut sina lägenheter och rum till emigranterna. Många av de ville tjäna mycket pengar och många lurade emigranterna med inte så bra boende. De som hyrde ut sina rum var inte alltid så noga med hur många de hyste in i varje rum. En svensk dam säger i en artikel i en tidning " vi måste sova som packade sillar". Ett hus på Sillgatan 44 med 8 rum, inkvarterade 103 personer. Den nya lagen från 1869 inkluderade även hur många emigranter som var tillåtet att inhysa per rum. För de som bröt mot dessa regler måste böta 5 riksdaler.


Efter dessa nya regler gick flera agenter ihop och startade så kallade "hotell". Dessa hotell erbjöd: rum för 25 öre, inkl säng med lakan och filt, kaffe och torkat bröd på morgonen. Ett hotell erbjöd till och med en "amerikansk-svensk språkskola".


Affärer kring  Sillgatan

Efter emigrantens ankomst till Göteborg och efter inkvartering gjorde man klart sina affärer med sin agent, därefter var det tid för lite shopping. På Sillgatan och runt omkring närliggande gator, fanns det butiker som sålde artiklar som kunde vara bra att ha på resan över och även de första veckorna i Amerika. Emigranterna kunde köpa kläder som passade i den "stora staden", kvinnorna köpte stråhattar och provade för första gången i sitt liv en korsett. Männen köpte verktyg, skor och andra användbara artiklar (som självklart var mycket dyrare att inhandla i Amerika)... sas det. Guideböcker såldes även ofta.

Atmosfären kring Sillgatan


Området kring Sillgatan kunde se ut så här:
Det var musikanter, högljudda folk, personer som sjöng folkmusik på gatorna för att hålla folkmassorna på ett gott humör. En zigenerska kunde spå din framtid, här och var uppträdde akrobater och trollkonstnärer. Barnen kunde få köpa lite godis från de lokala bönderna på den öppna marknaden. Männen kunde gå till en av de många pubarna eller caféerna som fanns där. Den som var slarvig kunde bli av med både sin biljett till Amerika och sina pengar och då kanske vara tvungen att stanna i Göteborg eller återvända hem.


Olika språk och dialekter hördes överallt, både från Sverige och från andra nordiska länder. Man kunde även höra svensk-amerikanska talas. Det fanns människor överallt och god stämning, vilket party (om man nu kan säga så) på början av det nya seklet (1900).

Frihetsgudinnan



Emigranter går ombordNär en båt anlände eller avgick var hela gatan dekorerad med fanor och flaggor. När affärerna inne i stan stängde, var affärer, barer och caféer fortfarande öppna i området kring Sillgatan. Historiska berättelser säger att det var karnivalstämning varje gång en ångbåt från Wilson Line anlände eller avgick från Amerika piren vid Tullhuset.

Sillgatan - en emigrants stor test

Vistelsen på Sillgatan var det stora testet, här bestämdes det om du kom iväg till Amerika eller fångades av detta område eller om du var så slarvig och vårdslös att du kanske till och med blev av med din biljett och den lilla summa pengar du kom hit med...






Bilden i toppen: Göteborg med Stora Bommen (Tullhuset ligger längst ner till vänster och Sillgatan strax norr över)

Källa/Bilder: Göteborgs Emigranten - goteborgs-emigranten.com
 
Om Ellis Island Om Ellis Island
Emigrationen Emigrationen
Släktforskning Släktforskning
New York Guide New York Guide
Boka hotell i New York Boka Hotell
New York Flyg Boka Flyg
 
Dagens namn:
Släktforska med Ancestry.com

Böcker
Släktforska steg för steg.
Släktforska
steg för steg:

Lär dig släktforska med hjälp av
denna bok...
Språk: Svenska
Adlibris.com - Nordens störsa bokhandel
Böcker om:
Släktforskning
Ellis Island
Göteborg
Släktband - Sveriges Radios program om släktforskning - läs mer om programmet här!
Hitta kärleken med tillsammans.se
Hitta singelresor
Dejting för dig 50 plus
Drömmen om Amerika
DNA-test via ancestryDNA
OM ELLIS ISLAND | EMIGRATION | SLÄKTFORSKNING | NEW YORK GUIDE | OM OSS
2006 © ellisisland.se - Din guide till Ellis Island och New York.  Sekretesspolicy  Foto: Annika och Helen Larsson (om oss)
Avfotograferade foton © The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, Inc. webdesign: Kangaroo Design
 
Stadsguider:  New York | Göteborg | Las Vegas | London | Rom | Paris | Stockholm | Barcelona | San Francisco | Los Angeles | Sydney
Länkar vi tycker om:  Ellis Island Foundation | Save Ellis Island | Populär Historia | Svensk Historia | Las Vegas | Travelpix